Site icon DieHaber.Com

BAKIM SİGORTASI

Nüfusun yaşlanması ile birlikte ortaya çıkan sağlık sorunlarına yanıt verebilecek önemli bir adım olan ve 1995’de yürürlüğe giren bakım sigortası ile ilgili genel bilgileri paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

Bilgi eksikliği yada var olan bilgilere ulaşamama göçmenler açısından önemli bir sorun aslında. Sunulan olanaklardan yararlanabilme, bilgilenme ve bilinçlenme ile de direkt ilintilidir.

Bakım sigortası için ne zaman ve nereye başvuru yapılır?

Hastalıklarınızdan dolayı bakıma ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde, bağlı bulunduğunuz hastalık kasasına başvurunuzu yapabilirsiniz.Başvurular hastalık sigortası kapsamında bulunan herkes için yapılabilir elbette.Başvurular sadece yaşlılar için değil, genç yaş grubu için de yapılabilinir.

Başvurudan sonraki süreç nasıl işler?

Başvurunun ardından bağlı bulunduğunuz hastalık kasasının (AOK, BKK, IKK, DAK …….) görevlendirdiği uzmanlar, hastayı ziyaret ederek kontröl eder ve bakıma muhtaç olup olmadığını tespit ederek raporlarını hazırlarlar.

Karar olumsuz olursa ne yapılabilir?

Kararın olumsuz olması durumunda itiraz hakkınız vardır ve mutlaka uzmanlardan da destek alarak bu süreci başlatmak gerekir.

Olumlu olması, yani bakımın gerekliliği tespit edilirse, belirlenen dereceye göre bakım parası ödenir.Bakım servislerinin de görevlendirilmesi mümkündür ve bunun için ayrılan bütçe doğal olarak bakım parasından daha fazla olacaktır.

Konutlarda ki değişiklikler

Bakım parasını ödenmesi durumunda, konutun hastaya ya da engelliye uygun hale getirebilmesi için de maddi destek alabilmek mümkündür. Banyo da ki değişiklikler, tekerlekli sandalye için rapma yapımı, kapıların genişletilmesi gibi değişiklikleri örnek olarak verebiliriz. Bura da dikkat edilmesi gerekli nokta, değişiklikler yapılmadan önce, bağlı bulunduğunuz hastalık kasasına gerekli başvuruları yapılması zorunluluğu ve izin aldıktan sonra değişikliklerin yapılabileceği bilmek olacaktır.

Demens gibi hastalıklarda da değişik desteklerin mümkün olduğu “Bakım Sigortası” konusunda bilgilgilere ulaşarak başvurularınızı yapmanız ilk adım olacaktır. Gerisi bir şekilde gelecektir zaten.

Haklarımızın olması, bu haklardan gerektiği gibi yararlandığımız anlamına gelmiyor maalesef.

Exit mobile version