Site icon DieHaber.Com

Avrupa'da referandum sevinci

Almanya’da Frankfurt Başkonsolosluğu’nda kurulan seçim merkezine gelen vatandaşlarımızın heyecanlı oldukları gözlendi.

Başkanlık sistemi

Yaklaşık 1.5 milyona yakını Almanya’da, 2 milyon 927 bin Türk yurtdışında 57 ülkede 120 T. C Konsoloslukları’nda ülkemizin başkanlık sistemini getirecek yeni anayasası için “evet “veya “hayır ” oyu verecekler. Türkiye’de 16 Nisan Pazargünü yapılacak başkanlık referandumu için yurt dışındaki Türkiyeli seçmenler, azami 14 gün süreyle, 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında saat 09:00-21:00 arası oy kullanacaklar.    Bu seçimde öncekilerden farklı olarak, seçmenler sadece bağlı oldukları konsolosluklarda değil, herhangi bir yurt dışı temsilcilikte oylarını kullanabiliyor.

Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı Konsoloslukta oyunu kullandı. Başkonsolos Karartı, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yurt dışında yaşayanlara oy kullanma olanağı verilmesinin demokrasi  iyi bir sinyal olduğunu belirterek, bunun olumlu olarak algılanması gerektiğini söyledi.

Yurt dışında yaşayanların seçme hakkı verilmesinden dolayı mutlu olduğunu vurgulayan Karartı,  ‘’Frankfurt bölgemizde 142 bin seçmen var. 2015 seçimlerinde yüzde 40 oy kullanıldı. Biz de oyumuzu verdik. Hayırlı olsun vatanımıza milletimize, bütün toplumumuza. İnşallah huzur için iyi bir sonuç çıkar’’ dedi.
Yurt dışında oy kullanıyor olmanın kendisini heyecanlandırdığını anlatan Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz,  “Çok yoğun katılım var. Bu konuya ilgi duyan ve kendisini bu görevi yapmakla sorumlu hisseden insanlarımız için bir imkan. Vermeyenler de o yönde tercih kullanmış oluyor. Bu da demokrasinin bir kuralı’’ diye konuştu.

Exit mobile version