Site icon DieHaber.Com

Atatürk 100 Yıl önce Bad Kreuznach’taydı

Bad Kreuznach’ta dönemin Alman Genel Karargahı olan Parkhotel Kurhaus’da konaklayan Atatürk anısına şimdi o otelde özel bir oda bulunuyor.

Atatürk Salonu

19 Aralık 1917’de trenle Bad Kreuznach’a gelen heyette yer alan Çanakkale Savaşı sırasında, ”Anafartalar Kahramanı ve İstanbul’un kurtarıcısı olarak ünlenen o zamanki adıyla Mustafa Kemal Paşa’ya (Atatürk), Alman İmparatoru II. Wilhelm ve Alman subaylar büyük ilgi göstermişlerdi. 1993 yılı sonlarında Mainz Başkonsoloslu olarak göreve başlayan Gürsel Demiröz’ün girişimiyle oteldeki görkemli en güzel salona Atatürk Salonu adı verilmişti.
Bad Kreuznach Belediye Başkanı Rolf Ebbeke ve o zamanki otelin Hırvat kökenli işletmecisi Gojko Loncar’ın onayıyla salonun duvarlarına Türk-Alman tarihi ilişkileri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarına ait fotoğrafları asılmış, salona konulan iki vitrinde ise tarihi belge, obje ve kitaplar konulmuştu. Otelin giriş kapısında ayrıca granitten yapılan büyük boyutta bir “Atatürk Panosu, Atatürk maskı ve özel eşyaları” sergilenmektedir.
Atatürk Salonu Atatürk’ün Almanya gezisinden 80 yıl sonra 23 Nisan 1997’de açılmıştı. Atatürk Salonu’nun hayata geçirilmesinde önemli yer alan Mainz Başkonslosu Gürsel Demirok “19 Aralık 2017’de yani 100 yıl sonra Bad Kreuznach’taki otelde Atatürk’ü anmak için bir etkinlik, bir sempozyum düzenlemesi en büyük dileğim “ demişti.
Geçtiğimiz günlerde Başkonsolosluk görevine Sibel Müderrisoğlu’nun geldiği Mainz T.C Başkonsolosluğu’nun ise gelecek yıl bir kutlama ve anma etkinliği düzenlenmesi hazırlığında olduğu öğrenildi.  İsa DEVEÇEKEN/ BAD KREUZNACH

Exit mobile version