Site icon DieHaber.Com

Antalya Üniversitesi’nde basın özgürlüğü paneli

Akdeniz Üniversitesi, Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Nürnberg Basın Kulübü iş birliğiyle düzenlenen basın özgürlüğü paneli, İletişim Fakültesi’nde gerçekleşti. Panele, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Dr. Siegfired Zeinhefer, Alman Basın Ajansı Jaochim Hauck, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Mevlüt Yeni, AGC Başkan Vekili Akdeniz Üniversitesi Öğr. Gör. Işık Tunçel ve beraberindeki heyet katıldı.

Panelin moderatörlüğünü Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş yaptı. Taş, panelin, basın özgürlüğünün önemini ve tehditlerini tartışmak için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Panelde konuşan AGC Başkan Vekili Işık Tunçel, uluslararası belgelerde ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü tanımlarını anlattı. Tunçel, ifade özgürlüğünün diğer bir çok temel hak ve özgürlüklerin belirleyicisi ve kaynağı olduğunu söyledi. Basının en büyük sorunlarından birinin sansür olduğunu ifade eden Tunçel, gazetecilikte otosansürün sansür kadar etkili olduğuna da dikkat çekti.

Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Dr. Siegfired Zeinhefer, basın özgürlüğünün her demokrasi için olmazsa olmaz temel bir özgürlük olduğunu söyledi. Basın özgürlüğünün bütün dünyada tehdit altında olduğunu belirten Zeinhefer, Almanya’nın Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün her yıl yaptığı sıralamada geçen yıl 16. basamaktan 21. basamağa gerilediğini ifade etti. Basın özgürlüğüne sahip olmakla övünen bir ülke olarak bunun nedenlerine bakmak gerektiğini belirten Zeinhefer, bunlardan birinin toplumsal yürüyüşler, protestolarla ilgili gazetecilerin devlet tarafından değil devlete karşı olan gruplar tarafından tehdit ve görevinin engellenmesi olduğunu, bir diğer nedenin de resmi kurumların basın kurumalarını bilgilendirme görevini yerine getirmemeleri olduğunu ifade etti.

Alman Basın Ajansı Jaochim Hauck, basın özgürlüğünde önemli olan bir konunun da otosansür olduğunu ve bunun sansürün en etkili şekli haline gelebildiğini söyledi. Almanya gibi hiçbir medya kuruluşunun holdingler tarafından sahiplenilmediği bütün medyanın kişilere ait olduğu ülkelerde dahi otosansür olabildiğini belirten Hauck, içe dönük basın özgürlüğünün ekonomik şartlardan çok etkilendiğini ve medyanın ekonomik durumunun da giderek zorlaşması sebebiyle gitgide zorlanılacağının mesajını verdi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Mevlüt Yeni, gazeteciliğin kutsal bir meslek olduğunu ve tamamen insanlık yararına yapılan bir meslek olduğunu söyledi. Yeni, genç gazeteci adaylarına tavsiyelerde bulundu. Konuşmasında Filistin’deki gazetecileri de anan Yeni, “Basın özgürlüğünü konuştuğumuz zamanda savaş bölgesinde bir gazeteci daha hayatını kaybetmiş olabilir, son 20-25 günde sadece Filistin’de 35 gazeteci hayatını kaybetti. Sadece gazetecilik görevlerini dünyaya orada yaşanan savaş dramını anlamakla görevli oldukları için hayatlarını kaybettiler.” diye konuştu.

Panelin ardından, Akdeniz Üniversitesi ve Nürnberg Basın Kulübü arasında basın özgürlüğü alanında iş birliği yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.

Exit mobile version