Site icon DieHaber.Com

Anadili eğitimde çok önemli

Anadili eğitimde çok önemli

ALMANYA’NIN Frankfurt Kenti’nde, “Anadil Türkçe’nin okullarda verilmesini güçlendirelim, fakat Nasıl? “ konulu panelde konuşmacılar anadil eğitiminin Alman okul sistemi içine alınması ve her türlü sorumluluğun Alman makamlarına ait olması yönünde görüş belirttiler.

Anadilinde eğitimin ne kadar önemli olduğunu,burada yaşayan Türk toplumun bir sorunu olduğunu, sivil toplum kuruluşları, eğitim ateşeliği, partililer ve özellikle velilerin yoğun katılımıyla bir ortak çözüm yolu bulunabileceği kaydedildi. Panelistler ”Bir dil bilen bir insan,iki dil bilen iki insandır.” görüşünde birleşerek “Çocuklarımızın anadili olan Türkçe’yi öğrenmeleri, hem kendileri için hem de içinde yaşadıkları toplum için büyük bir zenginliktir” dediler.

Türkçe öğrenme hakları

Türkiyeli Sosyal Demokratlar Derneği TSD’nin Frankfurt’taki Merkezi’nde gerçekleşen Hessen Eyaleti SPD’li Milletvekili Turgut Yüksel, Hessen Türk Öğretmenler Derneği TÖDER Başkanı Zeynel Fırat, Türkçe öğretmeni ve Sosyolog Ali Ercan ile Öğretmen Hasan Arslan’ında katıldığı paneli yöneten Türkiyeli Sosyal Demokratlar Derneği Başkanı Dr. Halil Özak,” Türk çocuklarının Türkçe anadilini öğrenme hakları vardır, bu engellenemez” dedi. Türkçe öğretmeni olarak ilk olarak Berlin’e geldiğini, daha sonra Hessen Eyaleti’nde öğretmenlik yaptığını 2012 yılında emekli oluncaya kadar binlerce Türk çocuğunun öğretmeni olduğunu vurgulayan Hasan Arslan,”Anadilini iyi bilmekle öğrenciler daha iyi yetişiyor, insanlar daha başarılı yerlere geliyorlar. Çok kültürlü, demokratik bir toplumun oluşmasında dil, kültürel alış verişi sağlayan temel araçlardandır.” dedi ve Türklerin çalışıp ülkeye büyük katkı ve vergi verdiği Almanya‘nın Türk çocuklarının eğitimi yükümlülüğü olduğuna dikkat çekti.

20 binden fazla imza toplandı

SPD Hessen Milletvekili Turgut Yüksel, önderlik ettiği Türçe dilinin Alman okullarında ikinci yabancı dil olarak imza kampanyasında yirmibini geçmelerinin sevindirici olduğunu vurgulayıp,”Anadil eğitimi, göçmen çocuklarının geldikleri ülkenin siyasal, kültürel, toplumsal olaylarını izlemeleri, anlamaları ve tavır koymaları açısından da önemlidir. Göçmenler yaşadıkları toplumun kültür ve bilim dünyasına ancak gelişmiş bir anadil sayesinde katkıda bulunabilirler..” dedi. TÖDER Başkanı Türkçe öğretmeni Zeynel Fırat, “ Biz öğretmenler olarak geleceği parlak çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Çocuk anadil ile kendi kimliğinin kültürel kaynaklarını öğrenir. Bu kültür mirasını özümleyerek ruhsal dünyasını biçimlendirir. Ayrıca anadil sayesinde insan kendi tarihsel köklerini kavramaya çalışır. Kelimelere, deyimlere hem bireysel deneyimlerini; hem de kendi tarihinden, kültür dünyasından edindiği deneyimleri yükler.” dedi.

Hedef çift dilli çift kültürlü

Türk çocuklarının Almanya’da Almanca ve Türkçe olmak üzere çift dilli, çift kültürlü yetişmesi için çaba gösterdiklerini anlatan Öğretmen Ali Ercan,”Dil zenginleşmeyince insan kendini anlama ve anlatmada zorluk çeker. İçinde yaşadığı toplumu kavramada güçlüklerle karşılaşır. Anadili gelişmemiş bir çocuk ikinci, üçüncü yabancı dili öğrenirken zorluk çeker.” dedi.

Birlik olmalıyız

Paneli izleyenler arasında bulunan Türk ebeveynlerde Türkçe dilini ikinci yabancı dil olarak Alman okullarında kabul ettirmek için birlik olmalıyız, görüşünde olduklarını vurguladıkları konuşmalarında. Anadili sayesinde insan kendi tarihsel köklerini unutmaz. Anadili gelişmemiş bir çocuk köksüz bir ağaç gibidir “ dediler. İsa DEVEÇEKEN/ FRANFURT.

Exit mobile version