Site icon DieHaber.Com

Almanya’nın ilk Türk diyet yemekleri kitabını yazdı

Kütahyalı, evli ve iki çocuk annesi Ayşe Tunçöz, çocuk hastanesinde çocuk psikolojisi bölümünde çocuk hemşiresi olarak çalışıyor.
Yemek yapmayı ve yemeyi çok sevdiğini anlatan Ayşe Dinçöz, ’’Birçok kadın gibi kilo sorunları ve diyetlerle yıllardır uğraşıp duruyordum. Zayıflamak için internette bir forma yazılmıştım. Orda diyet yemek tarifleri vardı. Bu yemek tarifleri bir süre sonra bize yetmedi. Türk mutfağını arar oldum. Bir Türk diyet kitabı olmalı diye düşündüm. İçinde kalorileri yazan hafif Türk yemekleri. Diyet yapılırken de kullanılabilen Türk yemekleri. Kendim tüm kalorileri hesaplamayayım diye böyle bir Türk yemek diyet kitabı aramaya başladım. Ama maalefes Almanya’da böyle bir kitaba rastlayamadım. Daha önce kimse düşünmemişti. İçinde kalorisi yazan, hafif, diyet yaparken de yenilebilecek ve zayıflanabilecek Türk yemekleri tarifleri veren bir kitap yazmaya karar verdim’’ dedi.

Türk sofralarının yemekleriyle

İş başa düştü diyerek yola çıktığını dile getiren Ayşe Tunçöz, ’’Örneğin kuru fasulye şu kadar kalori, etli pide şu kadar kalori diye bilgileri toparlamaya başladım. Günlük Türk sofralarının yemeklerinin diyetlerini hazırladım. Kitabın içindeki yemek fotoğraflarını kendi telelefonumla çekmeye başladım. Hatta daha sonra yemeklerin fotoğrafları için fotoğraf kursuna da gittim’’ diye konuştu.

Amazon’da satılıyor

Kitabı için bazı yayınevlerine başvurduğunu ve diyet Türk yemeklerinin alıcısı olmadığı ileri sürülerek ret cevabı aldığını anlatan Tunçöz şunları söyledi: ’’Kitabın tüm yayın hakları bana ait. Amazon’da satılmaya başlandı. İlk baskı 13 Eylül’de 2 bin baskı ile çıktı. Bir hafta içinde tükendi. Bunun üzerine ikinci baskı da yeni çıktı ve iyi şekilde satışlar devam ediyor.’’

Tatlılarımda bir gram şeker yok

Alman ve Türk okuyucuların önemli bir ilgisi ile kaşılaştığını belirten Ayşe Tunçöz, ’’Ben Türk kadınlardan açıkça fazla ilgi beklemiyordum. Çünkü çoğu Türk yemeklerini biliyorlar diye düşünüyordum. Ama Türk kadınlarından gördüğüm ilgi ile Türk yemeklerinin de diyet yapılırken yenebileceğini gösterdik. Örneğin bizim tatlılarımız şerbet içinde genelde boğulur. Tatlılarımda bir gram şeker yok. Tatlandırıcı ile yapıyorum. Şeker hastaları da seviniyor ve yiyebiliyor’’ diye konuştu.
Kitabı ile amacının sadece diyet yapmak isteyenlere, kilosunu korumak isteyenlere çok kalorili yemekler yemeyip biraz daha hafif beslenmek isteyenlere Türk yemeği yemek isteyenlere sunmak olduğunu dile getiren Ayşe Tunçöz,’’Ben hem zayıflamak istiyorum hem de Türk mutfağından vazgeçmek istemiyorum diyenler için böyle bir kitap hazırladım. İçinde iskenderden tutun da yaprak sarması, çorbalar, mezeler, tatlılar ile beraber 50 Türk diyet yemek tarifi var’’ şeklinde konuştu. (mozaik-gazete.de)
 

Exit mobile version