Site icon DieHaber.Com

Almanya'da seçim heyecanı

Almanya’da 24 Eylül tarihinde genel seçimler yapılacak. Seçimlerde elde kesin rakamlar olmamakla birlikte, yaklaşık bir milyon Türk kökenlinin de oy hakkı olduğundan hareket ediliyor. Türk seçmenlerin sayısının 1 ile 1,5 milyon arasında olduğu belirtiliyor. Almanya’da toplam seçmen sayısı ise 61,5 milyon.

MERKEL FAVORİ

19 kez yapılacak genel seçimlere Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel favori olarak giriyor. Son anketlere göre Merkel’in partisi en yakın rakibi Martin Schulz’un başbakan adayı olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin açık ara önünde bulunuyor. 24 Eylül’deki seçimleri Merkel’in kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

11 TÜRK KÖKENLİ

HALEN Federal Meclis’te Türk kökenli 11 milletvekili bulunuyor. Bunların 5’i SPD’li, 3’ü Yeşiller Partili, 2’si de Sol Partili. CDU’nun Türk kökenli tek vekili ise Cemile Giousouf. Seçimlerden sonra meclise kaç Türk kökenli vekilin gireceği merak ediliyor. Ancak görüşler, sayının biraz azalabileceği şeklinde.

FDP VE AFD GİRİYOR

YAPILAN son anketlere göre Hür Demokrat Parti (FDP) kısa bir aradan sonra yeniden Federal Meclis’e girecek gibi. Tüm anketler FDP’yi yüzde 5 barajının bir hayli üzerinde görüyor. Meclise ırkçı parti AfD’nin de girmesi kesin gibi. Sadece AfD’nin alacağı oy merak ediliyor. Son ankete göre CDU’nun oy oranı yüzde 39,5. En yakın rakibi olan Sosyal Demokrat Parti ise yüzde 24’te. FDP ise meclise sükseli bir dönüş yapıyor.

AfD YÜZDE 7

FDP’NİN oy oranı yüzde 10 seviyesinde. Bu ankete göre FDP mecliste üçüncü büyük parti oluyor. Sol Parti yüzde 8 ile Yeşiller’in biraz üzerinde oy aldı. Son yoklamalara göre Yeşiller’in oy oranı yüzde 7. Meclise girmesine kesin gözüyle bakılan AfD’nin oyu ise yüzde 7 dolayında. Bu durumda AfD meclise giren en küçük parti olacak. Ancak siyasi gözlemciler AfD’nin oyunun kararsızların oylarıyla artabileceğine dikkat çekiyor.
 
 

Exit mobile version