Site icon DieHaber.Com

Almanya’da ‘Okullarda Sistematik Şiddet’ alarm veriyor

Almanya‘yı şoke eden olay üzerine okul psikologları, ebeveynleri ve okul öğretmenlerini öğrencilerle daha yakından ilgilenmeleri konusunda uyardılar. Konuyu Koblenz /Landau Üniversitesi adına araştıran Psikolog Julia Fluck, sistematik mobbingin her sınıfta iki öğrenciden birini etkilediğine dikkat çekti. Bunun ise yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değiştiğini söyledi.

Uzun süreli ve sistematik bir mobbingin uygulandığını vurgulayan psikolog, bu şiddetin geçmişte bedensel şiddet olarak uygulanırken, bugün bu şiddetin daha çok ruhsal olduğuna vurgu yaparak, şiddetin internet üzerinden devam ettiğini ve bunun çok tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Okul yöneticilerini ve ebeveynleri bir an evvel alınması gereken önlemler konusunda uyaran, psikolog Fluck, “Şiddet öğrenciler arasında form değiştirdi. Geçmişte bu şamar oğlanı şeklindeyken yani bedene yönelikken bugün daha çok sözlü oluyor. Erkek ve kız öğrenciler arasında yapılan gözlemde bu sözlü şiddetin hemcinsler arasında daha çok kendisini hakaret etme olarak gösterdiğini ve gerçekleştiğini tespit ettik” dedi.

Şiddetin kapalı alanlarda, sınıf içlerinde ve okul bahçelerinde olmadığını, bu şiddet uygulama alanının YouTube ve benzeri sosyal medya ortamlarında gerçekleştiğine dikkat çeken psikolog Fluck, bunun da ebeveyn ve öğretmenlerin işini güçleştirdiğine dikkat çekerek, “11 yaşındaki öğrencinin öldüğü Berlindeki okulda çalışanlar suçu birbirinin üstüne atıyor. Öğrenciler ve ebeveynler öğretmenleri suçluyor ve olay yeterince ciddiye alınmıyor. Okul ise suçlamaları kabul etmiyor. Okul pedagogları ve okul psikologlarının birlikte çalışmasının zaruri olduğu ciddi bir olay karşısındayız” dedi.

Öğrenciler arasındaki sistematik mobbing olayında öğretmenlerin rolünün çok az olduğu da belirtildi. Öğretmenlerin dikkatinin okullardaki şiddet olaylarına seminerlerle daha fazla çekilmesi gerektiği ve öğretmenlerin bu şekilde öğrencilerini daha ciddiye almalarının sağlanması gerektiği kaydedildi. Ali Asker BARUT

Exit mobile version