Site icon DieHaber.Com

Almanya'da "Mızrabın Ruhu"

ALMANYA’NIN Frankfurt kenti yakınlarındaki Gross Gerau’da Mızrabın Ruhu.

Mızrabın Ruhu

Plecktrums Soul adıyla sanatçı Muhammed Temel ve oğlu Ender Berkay Temel unutulmaz bir konser verdi. Sunuculuğunu İbrahim Yazıcı’nın yaptığı Gross Gerau’dali tarihi Kültür Cafe’deki konserde, Ud’da ve tamburda Muhammed Temel, kanunda ve gitarda Ender Berkay Temel yer aldı. M16.yy. dan başlayarak günümüze kadar İstanbul da yaşamış ve yaşamakta olan bestekarların eserleri yanında sanatçı Muhamed Temel kendisine ait olan eserleri de seslendirdi.

Alkış yağmuru

İlk olarak Eyyübi Mehmet Çelebi’den Arazbar Peşveri çalan 45 yaşındaki Muhammed Temel ve 18 yaşındaki oğlu Ender Bekay Temel, sırasıyla; ”Bir Saba Oyun Havası” bestecisi Yorgo Bacanos, Ali Ufki Bey’den eserler, Kürdili hicazkar makamından eserler seslendirdiler. Tamburi Cemil Bey’in Şedaraban Saz Semaisi ile İsmail Dede Efendi’nin ünlü eseri Sultani Yegah Ağır Semaisi, “Nihan ettim seni sinemde” çalıp, söyleyen baba oğul Temel’ler beğeni toplayıp performanslarıyla alkış yağmuruna tutuldular.
Sevdayla Hesaplaşılmaz Baba oğul Temel’lerin sazları eşliğinde sahne alan güzel sanatçı Saadet Sonyiğt’te iki solo şarkıyla gönüllere taht kurdu. Mainz Türk Sanat Müziği Derneği (TMM) Korosu Başkanı olan Saadet Sonyiğit Mehveş Hanım’ın Nihavet şarkısı ” Kaçsam bırakıp senden uzak yollara gitsem” ile Cengiz Onural’ın bestesi bir incesaz klasiği ” Sevdayla hesaplaşılmaz” ile beğeni topladı.
TMM Başkanı Sonyiğit “Konserimize aralarında çok sayıda Alman’ın da olduğu yoğun ilgi bizi çok sevindirdi. Kültürümüzü, müzik mirasımızı yeni nesile aktarmak bize yetmiyor. Müziğimizi farklı kültürden insanlara da sunmak, onlarla aktif bir müzik işbirliğinde bulunmak istiyoruz” diye konuştu. Hüzünlü Günler Muhammed Temel kendisine ait Kürdili saz semaisi ” Hüzünlü Günler”i seslendirdi. Aynı zamanda Karlsruhe Ahenk Türk Müzik Grubu’nun koro şefi olan Muhammed Temel 2008 yılında yaptığı eser için çok hüzünlü bir akşamda yazdığını sebebininde kendisinde kalmasını istedi.
Muhammed Temel salonu dolduran 100’ü aşkın sanat severle birlikte, bir Selanik Türküsü olan “Bülbülüm Altın Kafeste” eserini birlikte söyleyince salon adeta inim inim inledi. Programın sonunda aralarında çok sayıda Alman’nın da olduğu sanat severler Saadet Sonyiğit ile baba oğul iki büyük ustayı dakikalarca ayakta alkışladılar. Sanatçılara konser bitiminde teşekkür edilerek birer buket çiçek takdim edildi.  İsa DEVEÇEKEN / GROSS GERAU

Exit mobile version