Site icon DieHaber.Com

Almanya’da Halk, Irkçı AfD Partisinin yükselişine karşı büyük protesto

AfD Partisi

Yaklaşık 1 milyon kişinin sokağa çıkarak AfD’ye karşı düzenlediği protestolar, partinin oy oranının düşmesine sebep oldu. Son yapılan anketlerde AfD’nin oy oranının bir haftada yüzde 23’ten 21.5’e düştüğü görüldü. Bu düşüş, INSA tarafından yapılan seçim anketinde belirlendi.

Hala İkinci Parti Konumunda

İki yıl önce yüzde 11 oy oranına sahip olan AfD, geçtiğimiz yılın aynı ayında oy oranını yüzde 15’e çıkarmıştı. Ancak son anketlerdeki düşüşe rağmen, AfD hala Almanya’daki ikinci en büyük parti konumunda bulunuyor. Anketlere göre, Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 30.5, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 13.5, Yeşiller yüzde 12.5 ve FDP yüzde 5 oy oranına sahip. Sol Parti ise yüzde 3 seviyelerine geriledi.

Salon Vermek İstemiyorlar

AfD’nin yaz aylarında düzenlemeyi planladığı genel kurul toplantısına Essen kentindeki Grugahalle fuar alanı izin vermeyi reddetti. Fuar şirketi, halkın partinin politikalarına olan tepkisini göz önünde bulundurarak anlaşmayı iptal etme kararı aldı. Essen Belediye Başkanı ve fuarın Denetleme Kurulu Başkanı Thomas Kufen, “AfD burada hoş karşılanmıyor. Böyle bir etkinliğe ihtiyacımız yok,” dedi.

Avusturyalı Doktora İşten Çıkarma

AfD’nin ırkçı planlarını içeren gizli bir toplantısına katılan Avusturyalı doktorun iş sözleşmesi sona erdirildi. Humanomed sağlık kurumu, Villach’taki kliniklerinde çalışan doktoru etik ilkeler, güven ve empati nedenleriyle işten çıkardı. Bu olay, Almanya’nın Potsdam kentinde 25 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen gizli toplantının ardından gerçekleşti.

AfD’nin Avrupa Birliği Tutumu

AfD Eş Genel Başkanı Alice Weidel, partinin iktidara gelmesi durumunda Avrupa Birliği’nde (AB) reform yapmayı veya başarısız olmaları halinde Birleşik Krallık modeli bir “Dexit” referandumu yapmayı planladıklarını açıkladı. Weidel, AfD’nin Almanya’da uzun vadede hükümette yer almasının “kaçınılmaz” olduğunu belirtti.

Exit mobile version