Site icon DieHaber.Com

Almanya'da Amasya tanıtıldı

TKMG Cemiyetinin, “Yörelerimiz, türkülerimiz, yemeklerimiz” sloganıyla başlattığı kültür etkinliklerin ilk durağı Amasya oldu.
Giessen Nordwestzentrum’da yaklaşık 150 davetlinin katıldığı etkinlikte Osmanlı Devleti’ni yöneten şehzadelerin yetiştiği Amasya’nın 7 bin 500 yılı aşan bir geçmişe sahip olduğuna değinen Başkan Ahmet Okan, Amasya Valiliği’nin hazırlattığı Amasya’nın tarihçesi ve doğal güzelliklerini gösteren videoyu izletti, ve Yeşilırmağın iki kıyısındaki tarihi Amasya üzerine bilgiler aktardı.
Amasya şehrinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte yerleşimin Hitit dönemine kadar uzadığının tahmin edildiğini belirten TKMG Başkanı Okan, “Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olması nedeniyle de Amasya Genelgesi’nin Türk tarihinde ayrı bir yeri vardır. 322 bin nüfuslu Amasya’nın 7 ilçesi 349 köyü bulunuyor. Amasya’nın bilinen ilk adı “Amaseia“‘dır. Bu isim dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilenen Starabon tarafından verilmiştir. “Amaseia” amozonlardaki yaşayan halkın kraliçelerine verdikleri isimdir” bilgisini aktardı.

Amasyalı Ozan Fedai sazı ve sözüyle

Kendisi Amasyalı olan Ozan Fedai Koç sazıyla sözüyle memleketi Amasya’yı anlattı. Ozan Fedai, Amasya heri (Burası Amasya) adlı memleketi için yazıp bestelediği türküsünü coşkuyla söylerken, salondakilerde türküye eşlik edince salon adeta inim inim inledi. Amasya yöresinden kendisinin dernediği Türküleri de seslendiren Ozan Fedai, türküler arasında, Ferhat’ın Şirin’e kavuşmak için şehre su getirmeye çalıştığı dağları deldiği dünyaca ünlü efsanenin öyküsünü anlattı.
Ferhat’ın açtığı kanalın bulunduğu alana şimdi Amasya Belediyesi tarafından isimlerinin yaşatıldığı aşıklar müzesi yapıldığını sözlerine ekleyen Ozan Fedai Koç, “Amasya merkeze bağlı Sarımeşe köyünden 19 yaşında Almanya’ya geldim. Memleketimden uzak 40 yıldır Darmstadt-Grlesheim’da yaşıyorum” dedi.

Etkinliğin ikinci bölümüne geçmeden önce verilen arada Amasya’lı olan dernek üyeleri Ümmügülsüm Yenen ve Ayşe Cört tarafından hazırlanan Amasya yöresi yemeği etli keşkek, haşhaşlı peksimet ve yiyecekleri ile içecekleri konuklara ikram edildi. Ayşe Cört, “Amasya’mız misket elması yanında yöresel yemekleri keşkek, bamya, yemeğimiz çok ünlüdür” açıklamasını yaparak yemeklerin nasıl yapılışını anlattı.

Teşekkür plaketleri

İkram sonrası hazırladıkları yöre yemekleri Ümmügülsüm Yenen ve Ayşe Cört ile sazları ve sözleriyle söyledikleri yöre türküleriyle Ahmet Ovalı ve Ozan Fedai Koç’a etkinliğe verdikleri değerli katkıları nedeniyle Dernek Başkanı Ahmet Okan tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
İkinci bölümde Saz üstadı Ahmet Ovalı ve saz arkadaşları eşliğinde solistler Ahmet Okan, Gülten Demirel, Murat Kaya, Rauf Kahveci ve Cemil Karakurt söyledikleri çoğunluğu Amasya yöresinden olan buram buram Anadolu kokan türküler geçidi beğeni topladı. Giessen Türk Sanat Müziğini Yaşatma ve Kültür Cemiyeti Başkanı Ahmet Okan, “Derneğimizin hedefi, kendi kültür değerlerimize ve geleneksel müziğimize sahip çıkmak, onları yaşatmak, yaymak ve burada Almanya’da yaşayan genç kuşaklara tanıtarak kültürel kimliğimizin korunmasına hizmet etmektir. Amasya ile “Yörelerimiz, türkülerimiz, yemeklerimiz” sloganıyla ilkini başlattığımız etkinliğimiz sürecek ” diyerek yakında bir başka kentimiz etkinliğinde buluşulacağını sözlerine ekledi. İsa DEVEÇEKEN/ GİESSEN

Exit mobile version