Site icon DieHaber.Com

“ALMANYA TÜRK OKULLARINA İZİN VERSİN”

Gerhard Schindler

YAZDIĞI kitabına uzun süre başbakanlıktan güvenlik nedeniyle izin çıkmayan BND eski Başkanı Gerhard Schindler (68), piyasaya sürdüğü otobiyografisinde Almanya’da yaşayan Türklerin uyumu için ilginç bir öneride bulundu. Ülkede yaşayan Türk toplumunun uyumunu teşvik etmek için gerçeğe uygun bir konsept hazırlanması gerektiğini savunan Schindler, Almanya’da yaşayan Türkler arasında paralel yaşamın giderek arttığını ileri sürdü. Eski Başkan Schindler, “Almanya’dan uzaklaşılmasının önüne sert taleplerle kıramayız“ dedi. Schindler, Türk devletinin Almanya’da Türk okulları kurmasına izin verilmesi gerektiğini de söyledi.

İMAMLAR SORUN DEĞİL

TÜRKİYE’DEN gelen imamlara da değinen Schindler, Türkiye’den gelen imamlarda aranan Almanca dil bilgisi şartının ülke güvenliği açısından önemli ve gerekli olmadığını belirtti. Schindler, “Türkiye’den gelen imamlar, Arap coğrafyasındaki dini merkezlerden gelen imamlar gibi şiddeti vaaz etmiyor” dedi. Schindler aynı zamanda başörtülü öğretmen veya hakimlere karşı çıkılmasının ise “siyasi açıklamalara” dayandığını da dile getirdi.

MERKEL’E ELEŞTİRİ

SCHİNDLER kitabında ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel’in mülteci politikasını eleştiriyor. Başbakan Merkel’in 2015 yılındaki mülteci politikasının yanlış olduğunu savunan Schindler, mülteci akınının en başında Almanya’nın Avusturya sınırını kapatması gerektiğini belirtti. Bunun mültecilere yönelik önemli bir mesaj olacağını söyleyen Schindler, “Medyaya yansıyacak rahatsız edici görüntülerden çekinildi ve sınırlar maalesef kapatılmadı. Mülteci akınını durdurmak için kapatılamayan sınırlar, koronavirüs ile mücadele kapsamında ise kapatıldı” dedi.

MÜLTECİLER GÖNDERİLMELİ

MÜLTECİ krizini diğer devletlerin istihbarat şefleri ile görüştüğünde bunların şaşkınlıklarını dile getirdiğini vurgulayan Schindler, “Maalesef siyasiler Alman toplumunu bölmeyi ve Avrupa’da Almanya’yı izole etmeyi başardı. Mülteci göçünün önüne geçilmesi gerektiği gibi, hakkında sınırdışı kararı olan mülteciler de kısa süre içinde gönderilmeli ve ülkedeki mültecilerin sayısı azaltılmalı” yorumunu yaptı. Almanya’daki güvenlik sisteminde köklü reformlar yapılması gerektiğini de savunan Schindler kitabında özellikle terörizmle mücadeleyi artık iç ve dış olarak ayırmanın anlamı kalmadığını kaydetti. Schindler, “Almanya’da da ABD’deki NSA servisi gibi telekomünikasyon alanında bir dinleme birimi oluşturulmalı. BND ise artık doğrudan başbakanlığa değil, savunma bakanlığına bağlı olarak çalışmalı” dedi.

BAŞBAKANLIKTAN SANSÜR

KİTABINDA BND başkanlığı döneminden anılara yer veren Schindler, ABD gizli servisi NSA’nın Almanya’da politikacıları dinlediği ortaya çıkınca 2015’te görevden alınmıştı. 2012-2016 yılları arasında BND başkanlığı yapan Schindler emekli edilmişti. Schindler’in kitabı piyasaya çıkmadan önce bazı bölümler gizli bilgileri ifşa ettiği gerekçesiyle başbakanlığın vetosu nedeniyle çıkarıldı. Kitaptan çıkartılan bölümlerin gizlilik kapsamında olmadığını savunan Schindler, buna rağmen davacı olmadığını bildirdi.

Exit mobile version