Site icon DieHaber.Com

Alman Devlet Bakanı Böhmer Türkiye'de

Böhmer ve beraberindeki heyet, ilk olarak Kılıç ile bir araya geldi. Görüntü alınmasının ardından görüşme basına kapalı devam etti.
Daha sonra Böhmer ve beraberindekiler, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Fatma Benli ile görüştü. Benli, İnsan Hakları Komisyonunun 1990 yılında yasayla kurulduğunu belirterek, komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
İnsan Hakları Komisyonunun olabildiğince çoğulculuk ilkesini önemseyen bir yapıya sahip olduğunu aktaran Benli, şöyle devam etti:
“Bize gönderilen yasaların insan haklarına uygunluğunun denetimini yapmak dışında fiili anlamda da denetim yapıyoruz. Haklarının ihlal edildiğini düşünen kişilerin bireysel başvurularını alıyoruz. Bunun dışında da resen çalışma yapıyoruz. Örneğin İnsan Hakları Komisyonu 99 suç duyurusunda bulundu. Bunlardan 22’si basın yoluyla takibi yapılan hak ihlallerine ilişkindir. Komisyonumuzun çalışma alanlarından en önemlisi PKK, DHKP/C, DEAŞ gibi çok ağır, terör tehlikesi altında olan Türkiye’nin; ayrıca bunlardan en sinsisi olan FETÖ’ye karşı mücadelesinde hukukun üstünlüğünü ve insan hakları ilkesine tamamen riayet etmesini sağlamaktır.”
Benli, bu anlamda Böhmer ve beraberindekilerin ziyaretini çok fazla önemsediklerini bildirdi.
Almanya‘nın Türkiye ile çok uzun tarihi ilişkilere sahip bir ülke olduğuna dikkati çeken Benli, “15 Temmuz’dan sonra FETÖ ile mücadelede belki Almanya‘dan daha fazla yardım beklentisi içerisinde olsak bile  son dönem gelişmeleri bunun artacağına ilişkin. Nitekim son dönemde Düseldorf’da Alman polisinin PKK’ya karşı gerçekleştirdiği müdahaleler bizim için önemli.” ifadesini kullandı.

“Demokrasiye yapılan bu saldır bizi oradan da izlerken çok etkiledi”

Böhmer ise görüşmeden dolayı memnuniyet duyduğunu, kadın haklarının şüphesiz aynı zamanda insan hakları olduğunu söyledi.
Türkiye’ye seyahatlerinde son derece cesur, son derece angaje ve büyük çabalar harcayan kadınlarla tanıştığını, Benli’nin de bunlardan birisi olduğunu belirten Böhmer, “Demokrasinin kalbi olan bu mekanın uğradığı saldırıyı görmek gerçekten beni çok etkiledi. Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü Cumhurbaşkanımızla Uruguay’da resmi ziyaretteydim. Oradan takip ettik olayları. Demokrasiye yapılan bu saldırı bizi oradan da izlerken çok etkiledi. Türkiye’de bu durum yeterince algılanmamış olabilir, fakat Almanya‘nın bu üzüntüyü ve olayda yaşananların üzüntüsünü paylaştığını ifade etmek istiyorum. Algılanmamış olsa bile Almanya bu üzüntüyü yaşadı ve paylaştı.” dedi.

Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer (sağ 4), Suriye Dostluk Derneğinin desteğiyle Ankara’da kurulan “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meslek Okulu”nu gezdi. Sınıfları tek tek gezen Maria Böhmer, özellikle kadınlara meslek edindirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


 
Exit mobile version