Site icon DieHaber.Com

'Afrika'da iş yapmak için Fransızca bilmek avantaj'

Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, Türk şirketlerinin Afrika pazarına yönelmesi, Türk ve Fransız şirketlerin Afrika’da beraber iş yapmasının teşvik edildiğini belirterek, “Afrika’da büyük nüfus Fransızca konuşuyor. Dolayısıyla Türk şirketleri açısından yöneticilerinin bir bölümünün Fransızca bilmesi bir avantaj. Yani Afrika pazarında uzun süre kalmak isteyen şirketler açısından çalışanlarının Fransızca öğrenmesi gayet olumlu ve bu şirketler daha başarılı olacaktır.” dedi.

Fries, çok güçlü iş birliğine sahip Fransa ile Türkiye’nin tarihsel, siyasi, diplomatik, ekonomik ve kültürel anlamda bağları bulunduğunu ve Fransa’nın Türk medeniyetine, Türkiye’nin de Fransız kültür ve medeniyetine ilgisi olduğunu anlattı.

Fransızcanın dünyada en fazla konuşulan 5’inci dil olduğuna değinen Fries, şu bilgileri paylaştı:

“Dünyada 280 milyon kişi Fransızca konuşuyor. Hatta Fransa’nın dışında daha fazla Fransızca konuşuluyor. Bunların büyük bir bölümü Afrika’da, Hint Okyanusu’nda ve Orta Doğu’da. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un arzusu, Fransızcanın dünyada en fazla konuşulan 3’üncü dil seviyesine kademeli olarak gelmesi. Sayın Macron, mart ayında yaptığı konuşmada dil stratejisini anlattı. Bunu, 3 hat çerçevesinde özetleyebiliriz. Birincisi, Fransızcanın okullar ve üniversiteler nezdinde daha fazla öğretilmesi. Bu kapsamda çift dilli frankofon eğitiminin geliştirilmesi ve yurt dışında Fransız okulları ağında daha fazla öğrencinin yer alması, daha fazla yabancı öğrencinin Fransa’ya gelmesi ve çift diplomaları geliştirmek için çalışmak.”

Büyükelçi Fries, ikinci ana hattı “Fransızca iletişime geçebilmek” şeklinde açıklarken, “Bu alanda da Sayın Cumhurbaşkanı basında, diplomaside, ekonomik çevrelerde Fransızcanın daha fazla kullanılması açısından birtakım tedbirler sundu. Üçüncü ana hattı ise Fransızca yaratıcılığı geliştirmek oluşturuyor. Sanatı Fransızca aracılığıyla ifade edebilmek…” dedi.

Küreselleşme mücadelesinin içinde Fransızcanın öğrenilmesinin bir artı olduğuna dikkati çeken Fries, “İngilizcenin yanı sıra Fransızca bilmek, iş bulabilme olanağını artırır ve kariyer planında kolaylıklar sağlar. Fransızca konuşabilmek, Fransız kültürüne vakıf olabilmek sadece profesyonel anlamda değil, kişinin kendisi açısından da bir kazanımdır.” diye konuştu.

Fries, Türk firmalarının giderek daha fazla Afrika pazarına yöneldiğine işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:

“Türkiye’deki yetkililer Türk şirketlerinin Afrika pazarına yönelmesini, Türk ve Fransız şirketlerin Afrika’da beraber iş yapmasını teşvik ediyor. Afrika’da büyük nüfus Fransızca konuşuyor. Dolayısıyla Türk şirketleri açısından yöneticilerinin bir bölümünün Fransızca bilmesi bir avantaj. Yani Afrika pazarında uzun süre kalmak isteyen şirketler açısından çalışanlarının Fransızca öğrenmesi gayet olumlu ve bu şirketler daha başarılı olacaktır.Türkiye’deki iş insanlarından hem Fransız şirketlerle iş birliği yapmak istedikleri hem de Afrika pazarında iş yapmak istedikleri yönünde talepler alıyorum.”

“Yıl sonuna kadar 2 okul daha açılacak”

Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, Türkiye’deki Fransızca eğitimine ilişkin ise şunları anlattı:

“Türkiye’de 2 Fransız lisesi ve 11 çift dilli eğitim kurumunda 10 bin öğrenci eğitim alıyor. Galatasaray Üniversitesi’nde 12 bölümde 4 bin 500 öğrenci eğitimlerini Fransızca sürdürüyor. Türkiye’deki üniversitelerin 62 Fransızca departmanında 6 bin üniversite öğrencisi var. Türkiye’deki Fransız Kültür Merkezi’nde ise 4 bin 500 kişi Fransızca öğreniyor. Türk okullarında yabancı dil olarak Fransızca öğrenen öğrenciler var. Türkiye’de Fransızca öğrenen kişilerin tam sayısını veremiyorum ama Fransız okulları ve frankofoni liseler ağı iyi bir temel oluşturuyor. Bütün bu sayıları topladığımızda 20 bini aşıyor.”

Türkiye’deki Fransız çocuklar Fransız okuluna gitmek istiyorsa onları, İstanbul ve Ankara’daki Fransız okullarına alma zorunlulukları bulunduğuna değinen Fries, “Ankara’da çok sayıda diplomat çocuğu var Fransız ilkokullarında eğitim alan. Benim açımdan gelişim, Türkiye’deki Fransız okullarının çoğalmasından değil, çift dilli eğitimin daha da geliştirilmesinden geçiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Fries, dünya çapında bugün resmi olarak Fransa tarafından tanınan 209 olan frankofon çift dilli okul sayısının 2022’de 500’e çıkarmanın hedeflendiğini vurgulayarak, “Bugün Türkiye’de 11 frankofon çift dilli okul var. Bu yılın sonuna kadar 2 daha ekleyip bu sayıyı 13’e çıkaracağız. Yeni açılacak okullar ana okul ve ilkokul seviyesinde Türk okulları olacak ama Fransızca eğitim verecek. Kaliteli bir eğitim olacağından Fransa tarafından desteklenecek ve tanınacak, tıpkı Tevfik Fikret, Galatasaray, Saint-Joseph, Saint Benoit’in aralarında bulunduğu okullarda yaptığımız gibi. Fransa’nın stratejisi, Türkiye’de çift dili desteklemek. Elbette Türkiye de küresel hedeften kendi payını alacak.” diye konuştu.

Exit mobile version