Site icon DieHaber.Com

2018 Kültürale ödülünü İnci Bürhaniye ve Selma Wels kardeşler aldı

60 yıl önce Türkiye’den Almanya’ya gelen insanların ve onların çocukları ile torunlarının yarattıklarını topluma tanıtmak amacıyla kurulan Türkiye Kültür Forumu’nun düzenlediği Kültürale etkinliği 2 -6 Mayıs tarihleri arasında Almanya’nın Bremen kentinde düzenlendi. Kültürale’nin açılışına tarihi Bremen Belediye Sarayı ev sahipliği yaptı. Etkinliğin açılışına Bremen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Carsten Sieling’in de aralarında bulunduğu 300’e yakın davetli katıldı. Açılış Bremenli ses sanatçısı Nihan Devecioğlu ve ekibinin türküleriyle başladı. Gecenin açılış konuşmasını Dr. Carsten Sieling’in yaptı.

Yayıncı kardeşler ödüllendirildi

Bu yıl ilk kez verilen Kültürale ödülüne Binooki Yayınevi kurucu ve sahipleri Selma Wels ile İnci Bürhaniye kardeşler layık görüldü. Yayınevi sahibi kardeşlere Bremenli sanatçı Amir Omerovic tarafından yapılan bronz heykelcik verildi. Ödülü Bülent Uzuner verdi. Binooki yayınevi, yayınlarıyla Almanca okuyanlara modern Türk edebiyatının kapılarını açıyor ve bununla her iki ülke kültürleri arasında köprü oluyor. İki yayıncı kız kardeş, bu çalışmalarından dolayı geçtiğimiz yıllarda Alfred Toepfer Vakfı’nın Karios ödülü , Kurt Wolf teşvik ödülü (2013) gibi ödülleri kazandılar. Ödülün sunum konuşmasını ise Bremen Üniversitesi öğretim görevlisi ve Kültürlerarası Eğitim bölümü başkanı Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu yaptı.

Susuz Yaz Filmi gösterildi

Kültürale’de  müzikten sinemaya, yemek kültüründen tiyatroya kadar farklı etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinlik çerçevesinde ilk gösterim 1964 yılında Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülünü kazanan “Susuz Yaz Filmi” oldu.
Berlinli müzisyen Canan Uzerli Weserterrassen’de bir konser verdi.  Uzun süredir Bremen Tiyatrosu’nda sahnelenen “İstanbul” müzikalinin de yaratıcılarından olan genç yazar Akın Emanuel  Şipal, Bremen Tiyatrosu’nda sahnelenen “Hava Üssü Yakınında bir Ev” (Ein Haus in der Nähe einer Airbase) adlı eserinden bölümler okudu. Festival  piyanist Meryem Natalie  Akdenizli’nin Sendesaal’da verdiği konserle sona buldu. Mehmet UZUN-BREMEN

Exit mobile version