Site icon DieHaber.Com

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması'nın 56. yıl dönümü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Almanya‘daki Türk toplumunun artık “misafir işçi” ve “gurbetçi” kimlikleriyle değil, her iki ülkenin sosyal, siyasal ve ekonomik hayatına katma değer katan topluluk olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Yeni bir boyut kazandı

Yeneroğlu, Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961 tarihinde imzalanan İşgücü Anlaşması’nın yıl dönümüne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, anlaşma ile iki ülke ilişkilerinin yeni bir boyut kazandığını bildirdi.
Anlaşmanın ardından bugüne kadar 4,1 milyon kişinin Almanya‘ya göç ettiğini, 2,9 milyon kişinin Türkiye’ye geri döndüğüne işaret eden Yeneroğlu, “Günümüzde Almanya‘da yaklaşık 3 milyon insanımız yaşamaktadır. Toplumsal hayatın her alanında vatandaşlarımıza rastlamak Almanya‘nın gerçeğidir.” ifadesini kullandı.
Yeneroğlu, Almanya‘ya göçün 56. yılında Almanya‘daki Türk toplumunun artık “misafir işçi” ve “gurbetçi” kimlikleriyle değil, her iki ülkenin sosyal, siyasal ve ekonomik hayatına katma değer katan bir topluluk olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.
AK Parti iktidarı ile birlikte Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Vakfının kurulmasıyla yurt dışı eğitim, dil ve kültür politikalarında köklü adımlar atıldığına işaret eden Yeneroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Son dönemde Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerginlik, bu ülkedeki vatandaşlarımızı kilit konuma getirmiştir. Özellikle bazı çevrelerde hakim olan Türkiye karşıtlığı, vatandaşlarımızın günlük hayattaki ilişkilerini zedelemekte, Almanya‘ya olan aidiyetleri yara almaktadır. Bu dönemde Türkiye algısının marjinal gruplar ve terör destekçileri tarafından şekillenmemesi için mücadele etmek, ikili ilişkiler adına büyük bir kazanç olacaktır.”

Exit mobile version